Spara tid & pengar på att upptäcka ett sjukt tak i tid!

Kontrollera ditt tak, skorsten, vind och takavvattning – något som du bör se över årligen.

Yttertak, väggar och fönster är vårt skydd mot regn, rusk, vind, snö och hagel. Och precis som du själv inte går i samma överrock hela livet får du räkna med att ett hus behöver förnya sitt skal åtminstone en gång, kanske flera, under sin livstid. Därför är det viktigt att kontrollera sitt hus ordentligt varje år, förslagsvis under vår- och sommarhalvåret.

Taket är husets viktigaste och mest utsatta yta. Ett bra tak håller ofta i 30-40 år eller längre utan trista överraskningar. Men om oturen är framme kan en ganska liten skada snabbt ge stora problem även på ett nytt tak. Tänk också på att takpannor håller längre än underlagspapp och läkt.

Se till att ditt tak är tätt.

Många tak kan faktiskt delvis besiktas från marken. Titta efter pannor som spruckit, hamnat snett i någon vinterstorm och annat som ser fel ut. Det är inte alla förunnat att våga klättra upp på taket, men om är du hågad så är det självklart det bästa sättet att se över taket.

Kontrollera takets känsliga punkter. Spräckta eller lösa pannor, nockpannor, ränndalar, plåtdetaljer och hängrännor är ställen att titta extra på. Om du lyfter eller rättar till en panna – passa på att titta på underlagspappen och känna efter om läkten verkar vara i gott skikt.

Ta bort löv och skräp som samlats på taket. Mossa på tegel- eller betongpannor är kanske inte så snyggt, men själva pannorna tar inte skada av mossan. Mycket mossa kan däremot leda fukt in under pannorna och därför bör man vara vaksam. 

Kontrollera skorsten och vind.

Passa också på att se över skorstenen. Fåglar bygger gärna bon där. Ett fågelskydd i form av ett galler hjälper långt. Fogarna i skorstenen tar mycket stryk och du slipper mycket bekymmer om du reparerar fogarna innan de blivit alltför åtgångna.

Gör ett besök på kallvinden också för att bedöma yttertakets insida. Titta efter fuktfläckar och mögelpåväxt. För att kontrollera vindens ventilation är ett bra knep att besöka vinden en riktigt kall vinterdag. Rimfrost på yttertakets insida är ett tecken på att fuktig luft från huset som tränger upp på vinden inte ventileras bort – riv ur och spar tipset till i vinter!

Vindskivorna hör till taket och bör kontrolleras regelbundet. Däremot kan vindskivorna gärna åtgärdas i samband med att fasaden bättras på. Är vindskiveplåtarna hela och sitter de fast? Behöver vindskivorna målas om eller bytas helt?

Granska och sköta om ditt tak:

Vi kontrollerar gärna ditt tak och ger dig en kostnadsfri offert

Robert Kvarnfjärd på Götalands Tak, Plåt & Måleriservice AB

“Effektivt.
Välgjort.
Prisvärt.
Personligt.
Allt som lovades hölls.”

I stolt samarbete